Artikkel 1

Artikkel av Annlaug Sanderød i Alternativguiden, en spesialutgivelse fra Bedre Helse 2006/2007Reiki – en gave fra universet. 

Det er ikke min egen energi jeg formidler videre, sier reikimester Tove Irene Anderssen. – det er universelle krefter jeg videreformidler. Reikienergien går dit den selv vil, og virker uten unntak positivt! 

Reiki på 1-2-3: 

Trinn 1: Du lærer å gi reiki til deg selv og andre her og nå. 
Trinn 2: du lærer å bruke symboler og mantraer, du kan bruke energien over avstander og også sende den til problemer i fortiden og utfordringer i fremtiden. 
Trinn 3: du lærer et siste symbol som forsterker alt du har lært, samt dine intuitive evner. 
Til hvert trinn er et kurs. Du må ta kursene i overnevnte rekkefølge, men for å ha utbytte av reiki trenger du ikke ta alle kursene, men det første er viktig. Hvor lang tid man velger å ha mellom kursene er opp til den enkelte, men det bør være et minimum av seks uker mellom første og andre kurs, og fire måneder mellom andre og tredje. Mellom kursene bør du hele tiden praktisere reiki. 

Forestill deg at alt er energi, stolen du sitter på, tastaturet du slår på, dataskjermen foran deg, eller trærne, blomstene, steinene og stranden. Du tror det er fast materiale, men egentlig består alt av vibrerende atomer, så små at de nesten kan kalles ingenting. Men ingenting finnes ikke. Ifølge fysikkens lover og nyere vitenskapelig forskning er alt til syvende og sist energi. Hele universet er levende. Forestill deg en ting til; nemlig at du kan lede denne energien til helbredelse av deg selv og andre, at når den går gjennom deg blir du en kanal for en kraft som er positiv og helbredende. 
Ifølge reikimester Tove Irene Anderssen er dette fullt mulig hvis du vil. - Min oppgave som reikimester er å gi denne energien videre og forklare hvordan man skal bruke den. Men det er ikke min egen energi det er snakk om, sier hun. - Da hadde jeg vært tom og utbrent for lengst. Det er den universelle kraften som bare går gjennom meg. 

Prøvetime på reikibenken 

Jeg spør om hun vil vise meg dette i praksis, slik at jeg bokstavelig talt kan føle reiki på huden. 
Jeg legger meg på benken. I bakgrunnen spilles lav og beroligende musikk. Det er riktignok ikke noe spesielt jeg skal helbredes for. Ikke det jeg vet, i alle fall. Men det kan tenkes at jeg har blokkeringer eller lidelser jeg ikke kjenner til. Tanken er litt skremmende. Hva om jeg blir avslørt nå – om reikihealerens følsomme håndflater avdekker et stengt hjerte eller en skjult sykdom? Men Tove Irene Anderssen forsikrer meg om at reiki aldri har som mål å avsløre, evaluere eller bedømme en person. 
Det ligger heller ingen healing i å fortelle klienten om mulige svakheter. Oppgaven til Tove Irene er i stedet å lede helbredende og lindrende energi direkte til disse svakhetene. 

12 faste punkter 

I løpet av den timen jeg ligger på benken, berører Tove Irene meg fra isse til fotsåle – på tolv fastlagte punkter. Hun løfter aldri håndflatene fra kroppen min når hun går fra et punkt til et annet, men sørger hele tiden for at energien flyter fra henne og over til meg i en jevn strøm. Først legger hun håndflatene om kinnet og tinningene. Til å begynne med føles det bare som to vanlige hender, ingen varme, prikkinger eller mirakler av noe slag, hva de nå enn skulle bestå av. Men etter en liten stund, blir håndflatene hennes varmere og varmere. Til slutt gløder de mot huden min – og gjennom T- skjorter og dongeribukser etter hvert som hun beveger seg nedover kroppen. Jeg opplever minst to ting, nemlig en total ro og at pusten min går dypere og dypere. Til slutt er jeg som en eneste lang inn – og utpust. 

Vi kan gi oss selv reiki 

- Det enestående med reiki er ikke bare at vi kan gi det til hverandre, men at vi også kan gi det til oss selv , sier Tove Irene. 
- Reiki er for eksempel glimrende mot hodepine. I stedet for å ta en tablett, kan man legge hendene på hodet sitt i fem til ti minutter. Det demper smerten og hodepinen går ofte helt over, sier Tove Irene som også anbefaler folk som lider av kronisk fibromyalgi å behandle seg selv med reiki hver dag. 
Anderssen anbefaler også mennesker som lider av kronisk fibromyalgi å behandle seg selv med reiki hver dag. Reiki gjør ikke annet enn å forsterke kroppens naturlige, selvhelbredende krefter uendelig mange ganger. 

Helbreder, lindrer og styrker 

Det er ikke alltid reiki helbreder, men uansett lindrer behandlingen. 
En av klientene mine har MS multippel sklerose). Etter å ha praktisert reiki på seg selv i få uker merket hun forandring. Etter fire år er ikke sykdommen blitt borte, men hun er blitt mye sterkere både mentalt og fysisk – og har fått en helt annen livskvalitet, forteller reikihealeren. - En eldre dame som var ganske utbrent og depressiv, begynte å praktiser reiki. Etter to år kom hun strålende til meg, og sa: ”Tove: Jeg er blitt så forelsket! Tror du det kan ha noe med reikien å gjøre?” 

Hun hadde fått livsgnisten tilbake og har den fortsatt. Døden kan vi ikke flykte i fra, men holder vi sinnet og hjertet åpent og varmt, lever vi både lenger og bedre. Reiki gjør hjertet godt. Det er ikke snakk om noen placeboeffekt. Reiki er virkningsfullt på både dyr og barn, har flere forsøk vist. Ikke minst gjelder dette ved fjernhealing. Det er absolutt mulig å gi reiki over telefon, for avstander spiller ingen rolle. Man kan til og med sende reiki til den andre enden av jordkloden om man vil. Men man bør alltid fortelle noen at de får reiki. Reiki er likevel ingen form for magi. Ikke hvit magi, engang. Magi er per definisjon manipulering og styring. - Strengt tatt styrer vi ingenting. Vi bare forsterker og viderefører. Reiki behøver ikke komme fra noe godt hjerte i utgangspunktet. Men hjertet blir godt når det formidler reiki, sier Tove Irene Anderssen. 

Et lite etterord: Etter en time med reikihealing, reiste jeg meg fra benken, god og avslappet, og følte at jeg ikke minst hadde fått pustet dypt. Resten av dagen var jeg proppfull av energi som etter en lang, dyp og nærende søvn. Men da kvelden kom og jeg skulle legge meg, sovnet jeg likevel momentant. Døgnet mitt var kommet på plass. Og det var det i hele tre døgn. 

Tove Irene Anderssen har studert kunst i Tyskland 1988. Hun har hele sitt voksne liv vært opptatt av selvutvikling og har undervist i alternative metoder som meditasjon, yoga og astrologi. I tillegg har hun vært reiki-mester de siste 6 årene. I 2003 kom hun ut med Reiki- healing og selvutvikling for alle, Hilt og Hansteen forlag 2003 

Dette er reiki
Den reikimetoden som er kjent i Vesten, er utviklet av japaneren Mikao Usui (1865 – 1926). Han var opprinnelig forretningsmann, men ble stadig mer opptatt av buddhisme som han også praktiserte aktivt. I 1922 var han i en tilstand av utvidet bevissthet. Det var da han forsto hvordan man kan bruke reiki uten å tappe seg selv for krefter. Siden utviklet han seks trinn eller grader for å lære reiki.